Prehrana po vrućini u obliku smoothieja

2017-08-04

Vruće je. To znate i sami. Apetit za vrijeme vrućina slabi. Čeka večer. A onda nas zaskoći i mi počistimo pola frižidera prije spavanja. Zvuči poznato?


Smoothieji raznih vrsta
Smoothieji raznih vrsta

Nama zvuči i poznato i logično jer jedino više opterećujuće od jedenja tople hrane na +35 je kuhanje te iste hrane. No ne smijemo ostaviti tijelo bez nutrijenata, ne možemo dozvoliti izgladnjivanje, zar ne? Čak i ako imate koju kilu viška ova taktika neće uroditi plodom jer će tijelo misliti da mu prijeti nestašica hrane pa će početi skladištiti sve što unesete. A znate već gdje tijelo najviše voli skladištiti hranu, definitivno ne u grudi, recimo.

Uglavnom, kako bismo izbjegli zamku cjelodnevnog neprimjetnog gladovanja i prejedanja u večernjim satima, preporučujemo Smoothieje. Već dugo se priča o njima, a kako i ne bi kada je ljeto prao vrijeme za taj oblik konzumacije hrane. U Smoothieje ide voće i povrće po izboru (domaće i svježe), uz poneki dodatak po osobnom izboru poput biljno mlijeka, sjemenki ili čak i sladoleda za voćne varijante.

Mi vam preporučujemo jedan hranjivi detox recept. Sastojci za ovaj sok su jedna cikla, mrkva, jedan krastavac, jabuka, limeta ili limun, pola čajne žličice naribanog đumbira. Ciklu, mrvu, krastavac, jabuku i limetu ogulite po potrebi i nasjeckajte. Ubacite sve u sokovnik ili blender, iscijedite sok ili smućkate smoothie i ubacite đumbir unutra. Mmm.

Zvuči kao otkrivanje tople vode, ali probajte, već kad ste u kuhinji, napraviti par Smoothieja, veću količinu i ostavite u hladnjaku. Tako možete tijekom dana posegnuti za hranjivim i osvježavajućim obrokom, vi ili vaši ukućani. Djeci ćete lako ovako ponuditi voće i povrće jer će rado srkati hladni Smoothie dok igraju igru ili gledaju TV.

Ovaj obrok koji se pije možete ponijeti i na plažu. Prije izlaska u njega ubacite nekoliko kocki leda koje će osigurati da ostane osvježavajuć sat vremena nakon dolaska na plažu ili ih stavite u prijenosni hladnjak, ako ga imate.

Smoothie je odličan izbor i za desert, imate li goste po ovoj vrućini, nakon lakšeg obroka, možete u čašama poslužiti smoothie od voća sa slamkom, a djeci ubacite i kuglicu sladoleda. Ili svima ubacite kuglicu sladoleda, ljeto je i sladoled odlično ide uz ljetno voće. Uživajte!